Vergoede Dyslexiezorg (ED)

Een kleine groep van alle dyslectische kinderen voldoet aan de criteria voor Ernstige Dyslexie (ED). Onderzoek en Behandeling van Ernstige Dyslexie (ED) wordt ook bij Praktijk Van Gestel vergoed door de gemeente.

Praktijk Van Gestel heeft hiervoor contracten afgesloten met de negen gemeenten van West Brabant West: Bergen op Zoom, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert.

Aanmelding

Indien de school van uw kind het vermoeden heeft van ED, zal de school een leerlingendossier aanmaken voor uw kind. School zal dit leerlingendossier indienen bij het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs.

Het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs controleert of het dossier inhoudelijk voldoet aan alle eisen voor de vergoede dyslexiezorg.

Als het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs het dossier inhoudelijk heeft goedgekeurd, dan krijgt u hiervan een brief. Met deze brief kunt u uw kind aanmelden bij Praktijk Van Gestel. De Praktijk regelt verder de financiën met de gemeente.

dyslexie
dyslexie

Onderzoek

Het onderzoek bestaat uit een intakegesprek, 2 onderzoeksochtenden, en een adviesgesprek. Dit onderzoek is inclusief intelligentie onderzoek.

Tijdens het adviesgesprek ontvangt u een uitgebreid onderzoeksverslag, met heldere uitleg over de afgenomen toetsen en de resultaten.

Indien uit dit onderzoek blijkt dat er sprake is van dyslexie/ED, dan ontvangt uw kind een dyslexieverklaring. Met deze dyslexieverklaring komt uw kind in aanmerking voor compenserende maatregelen op school, zoals het gebruik van hulpmiddelen (bijvoorbeeld voorleessoftware) en extra tijd bij officiële toetsen (denk aan de Cito-toetsen en het eindexamen).

Indien er sprake is van ED, dan wordt ook de daaropvolgende dyslexiebehandeling vergoed door de gemeente.

Behandeling

Enkele kenmerken van de vergoede dyslexiebehandeling bij Praktijk Van Gestel: